Ga naar de inhoud

En verder

Hieronder vind je een aantal van de initiatieven terug waaraan ik met graagte meewerk(te) en waaruit de zingevende kracht en de noodzaak van poëzie blijkt.

Iedereen begint in het klein

In blijde verwachting? Je hebt al een naam gekozen, maar je bent nog op zoek naar gepaste woorden? Iedereen begint in het klein bevat gebalde gedichten voor wie nood heeft aan mooie, gloedvolle woorden om je verbazing, ongeduld en hoop het best te omschrijven.

Enkele van de meest getalenteerde dichters uit België en Nederland schreven voor deze bundel geboortegedichten over mama’s en papa’s, zoontjes en dochters, broers en zussen en ja, ook over oma’s en opa’s. De gedichten in deze bundel zijn geschreven om verspreid te worden op zoveel mogelijk geboortekaartjes. Je kan hem ook schenken aan het nieuwe ouderpaar of zelf wegdromen bij het wonder van nieuw leven.

Iedereen begint in het klein (borgerhoff-lamberigts.be)

Klimaatdichters

Klimaatdichters is een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Naar het voorbeeld van Poets for the Planet strijden we met poëze in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld.

Ons manifest vind je hier: manifest | klimaatdichters

Beluister hier ‘donkere aarde’: (733) klimaatdichter Shari Van Goethem – donkere aarde – YouTube

En hier ‘de hemel spreekt’; Klimaatpoëzie: de hemel spreekt – OneWorld

Met heldere verf en verlangen – Dichters bij Raveel

Tussen 2016 en 2020 verscheen er in elke aflevering van Poëziekrant een gedicht van een hedendaagse dichter bij een werk van Roger Raveel. Daarmee werd een mooie traditie voortgezet, want in het verleden lieten vele grote namen zich inspireren door Raveels werk (Hugo Claus, Roland Jooris, Rutger Kopland, …). Die gedichten werden, samen de bijbehorende kunstwerken, gebundeld in een prachtige uitgave naar aanleiding van de grote Raveel-retrospectieve in Bozar (18/3–21/7).

Met heldere verf en verlangen. Dichters bij Raveel is een uniek overzicht van het werk van Roger Raveel én een staalkaart van de contemporaine Nederlandstalige poëzie.

Beluister hier de bijhorende podcast: Podcast Radio Raveel | Poëziecentrum (poeziecentrum.be)

Dichters van Wacht

In tijden zonder aanraking, op momenten van aarzelend leven, hebben we meer dan ooit nood aan geraakt worden. Woorden zijn daartoe in staat. En ze zijn veilig, zeker als ze via een telefoonlijn zachtjes landen in je oor. Omdat poëzie de kracht heeft om te ontroeren en te verbinden, lanceerde verb(l)ind tijdens de paasvakantie van 2020 – en dus in volle coronacrisis – Dichters van wacht. Wie het nummer belde, werd via een poëtisch keuzemenu doorgeschakeld met een dichter en genoot van een gesprek, een gedicht, even samen stilstaan.

Wegens groot succes werd Dichter van Wacht in een nieuw jasje gestoken. Nu is de telefoonlijn iedere vrijdag bereikbaar.

Voor meer info: samen dichter – Verb(l)ind (verblind.be)

Zorghelden

Het applaus om 20 uur ‘s avonds in tijden van corona als dank voor de zorg doofde na verloop van tijd stilletjes uit. Woordentij, een organisatie die kleinschalige poëzie-evenementen organiseert, wilde daar graag verandering in brengen. Ze vonden het hoog tijd om de zorghelden opnieuw een hart onder te riem te steken. Vier dichters, allemaal met een persoonlijke link naar de zorg, namen de tijd om hun dank neer te pennen. Geen applaus deze keer, maar wel een poëtisch woord van dank.

Danktank

Het eindejaar is altijd weer een tijd van terugblikken en vooruitkijken. Van jaaroverzichten en nieuwjaarsbrieven. Maar ook van dankbaar stilstaan bij mensen, bij wie ze zijn en wat ze deden.

Om die dankbaarheid woorden te geven, stapte verb(l)ind 2021 uit en 2022 in met 21 dankbrieven. Geen terugblik op wereldschokkende gebeurtenissen. Ook geen oplijsting van goede voornemens. Wel een ode aan het kleine waarin mensen groot zijn voor elkaar.

Weesgedicht zkt adoptieraam

Tijdens de poëzieweek van 2021, 2022 en 2023 kon je een gedicht adopteren. Zo kregen verschillende huizen in verschillende steden poëtische luiken.

Peep soul

‘Peep Soul’ was een samenwerking tussen fotograaf Andries Vervaecke en dichteres Shari Van Goethem. De foto’s dreven de dichteres in het voorjaar 2017 – na een periode van lang niet meer te hebben geschreven – weer in de armen van de poëzie. De naam van de reeks verwijst naar het intieme, bijna voyeuristische karakter van de foto’s en gedichten. Met het werk werd de kwetsbare binnenkant van een aantal mensen naar buiten gebracht. De reeks verscheen in Poëziekrant 2, maart-april 2018, jaargang 42.

Foto bovenaan: (c) Sophie Nuytten